Akik kóstolták, többen szerették volna megtudni a receptjét. Az előző bejegyzés után jöjjön valami finomság, sok szeretettel ajánlom az öko-körös társaimnak, akiktől pár napja sok dícséretet kapott ez az egyszerű, de nem túl szokványos süti!
Hozzávalók (kisebb tepsi):
- 200 g lisztkeverék (pl. 80 g mandulaliszt, 60 g rizsliszt, 40 g lenliszt, 20 g kókuszliszt, vagy reszelék)
- 10 g tápióka keményítő
- 10 g kakaópor
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 30 g 70%-os étcsokoládé
- 4 kiskanál kókuszolaj
- 1 közepes cékla
- 40 g xilit, kevés méz
- 5 kiskanál útifű maghéj
- kb. 1 dl kókusz-mandulatej
Elkészítés:
A céklát megtisztítjuk, kisebb szeletekre vágjuk, annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Kihűlés után főzőlével együtt aprító-, vagy turmixgépben pürésítjük. Az édesítőt (ami ízlés szerint xilit, eritrit, vagy stevia is lehet, de kevés mézzel is kiegészíthetjük), majd az útifű maghéjat belekeverjük a céklapürébe, néhány percig állni hagyjuk, míg besűrűsödik. Keverőtálba mérjük és összekeverjük a száraz összetevőket (lisztek, keményítő, kakaópor, szódabikarbóna). Gőz felett megolvasztjuk a kókuszolajat, benne a csokoládét, majd a céklapüréhez öntjük. A nedves és száraz összetevőket elegyítjük, majd annyi kókusz-mandulatejjel lazítjuk, hogy sűrű pépes masszát kapjunk. Kókuszolajjal kikent tepsiben, előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 25 perc alatt megsütjük (tűpróba!). Nagy tepsihez dupla mennyiségeket használjunk. Szigorú paleo diétázók a rizslisztet helyettesíthetik mással, nem próbáltam, de pl. a zöld banánliszt szerintem működne benne.
Jó étvágyat!